The Day That Never Comes – To Φιάσκο μιας υποτιθέμενης συναυλίας των Metallica στην Ελλάδα

metallicas-james-hetfield-now-has-a-phd-in-astrophysics-805x426

Από τον Σεπτέμβρη του 2017 έως και τον Μάη του 2019 , οι Metallica όργωσαν την Ευρώπη στα πλαίσια της Worlwired tour περιοδείας τους, αφήνοντας όλους τους πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου  με το στόμα ανοιχτό (μιλάμε για τρομερή παραγωγή). Όλες οι συναυλίες γίνανε σε κλειστές αρένες, όπου η σκηνή βρισκόταν στη μέση. Φυσικά η Ελλαδίτσα δεν ήταν σταθμός αφού χάρη στην αξιαγάπητη κρίση τα μεγάλα lives έχουν μια θέση μόνο στην μουσική ιστορία της χώρας μας… ή μήπως όχι?

Όχι! Το καλοκαίρι που μας πέρασε τάραξε τα νερά στην ελληνική συναυλιακής πραγματικότητας.  Ένα metal διήμερο, βγαλμένο από προηγούμενες δεκαετίες ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του καλοκαιριού. Oι Iron Maiden μάζεψαν κοντά στους 40.000 κόσμο, ρεκόρ τόσο για την Μαλακάσα αλλά και για τις metal συναυλίες γενικά στην χώρα μας. Eπίσης οι Arctic Μοnkeys και οι Alt-J επισκέφτηκαν για πρώτη φορά την χώρα μας, χωρίς ωστόσο να είναι τόσο  ικανοποιητική η προσέλευση.

Η Metal ωστόσο επιτυχία και τα έσοδα από αυτήν, ζέστανε την όρεξη των απανταχού φίλων του σκληρού ήχου. Το μεγαλύτερο εμπορικό όνομα της metal μουσικής άρχισε να ακούγεται όλο και πιο συχνά. Πλέον υπήρχαν τα λεφτά για κάτι εξίσου μεγάλο -η και μεγαλύτερο- με τους Maiden. Τον Μάη του 2018 οι Metallica ολοκληρώνουν την Ευρωπαϊκή Τουρνέ, και τονίζουν ότι θα επιστρέψουν τον Μάη του 2019 για ένα stadium tour. Οι μικροί ψίθυροι άρχισαν σιγά-σιγά να γίνονται φήμες και οι φήμες σχεδόν υποσχόμενες ανακοινώσεις. Ειδικά από τον Ιούλιο και μετά, οι μουσικοί κύκλοι σε fora και σελίδες των social media είχαν πάρει φωτιά. “‘Έμπιστες ” πηγές (που η αλήθεια είναι ότι σε όλα τα άλλα είχαν πέσει μέσα), διαλαλούσαν ότι όχι μόνο “ακούγεται”  ότι οι Metallica θα έρθουν, αλλά ότι είναι σίγουρο και η συμφωνία σχεδόν έχει κλείσει. Κάποιοι μάλιστα με απόλυτη βεβαιότητα κατονόμασαν και τον χώρο που θα γινόταν το live  (ΟΑΚΑ), γεμίζοντάς μας με περισσότερο ενθουσιασμό. (Ξαναλέω, αυτά τα λέγαν άνθρωποι του χώρου, όχι ο κάθε άσχετος). Ακούστηκαν μέχρι και ημερομηνίες. Το “στις 20 Αυγούστου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ΟΑΚΑ”  έγινε σύνθημα λίγες μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του Tour.

Το πρωί της Δευτέρας 24/9/18, οι στάσεις της καλοκαιρινής τουρνέ ανακοινώθηκαν , και η Αθήνα……. ΕΚΤΟΣ! Κρύος ιδρώτας και νεύρα τόσο στα γραφεία του MrtzFm, όσο και σε άλλα μουσικά sites, μουσικούς κύκλους, fora, και πάει λέγοντας. Οι “προφήτες” και πληροφοριοδότες εκ των έσω, άφαντοι. Κάποιοι ελπίζουν άσκοπα για προσθήκη τελευταίας στιγμής (δεν παίζει αυτό), και άλλοι κλείνουν αμέσως εισιτήρια για εξωτερικό (με Βουκουρέστι, Βαρσοβία και Μιλάνο να είναι οι κυρίως επιλογές).  Αλλά γιατί έγινε όλο αυτό? Γιατί να γεμίσει κάποιος με τόση ελπίδα τους οπαδούς που περιμένουν την επιστροφή των ‘tallica 8 χρόνια τώρα?

Η λογική λέει ότι επαφές μεταξύ Ελλήνων διοργανωτών (όλοι ξέρουμε ποιας εταιρείας) και managment της μπάντας έγιναν. Αλλά σίγουρο το μεγαλύτερο εμπόδιο θα ήταν τα οικονομικά. Oι Metallica ήταν πάντα μια ακριβή μπάντα αλλά με τον νέο δίσκο, την παραγωγή και την ανταπόκριση του κόσμου, η αμοιβή της έφτασε σε next level. Ενδεικτικά να σας πω ότι ο υποφαινόμενος πλήρωσε 88 ευρώ το 2017 για να τους δει στο Άμστερνταμ. Σίγουρα η πρόταση του Terra-Vibe, και μια συναυλία στα πλαίσια του Rockwave 2019 έπεσε στο τραπέζι. Έτσι κι αλλιώς, το Terra Vibe ανήκει στην συγκεκριμένη εταιρεία, οπότε δεν πληρώνει ενοίκιο όταν θέλει να πραγματοποίησει μια εκδήλωση. Όσο αφορά το Rockwave, το managment των Metallica θα είπε ένα τεράστιο ΟΧΙ, αφού είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παίξουν σε festivals. Μάλιστα το Hellfest της Γαλλίας προσέγγισε τους Metallica ώστε να τους έχει στο line-up του, αλλά έφαγε μια ξεγυρισμένη χυλόπιτα.

Ακόμα και το σενάριο να ερχόντουσαν για μια μεμονωμένη headline εμφάνιση στο Terra Vibe, δεν στέκει πολύ. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει μια μόνιμη ξύλινη σκηνή (καλό και κακό). Η παραγωγή των Metallica σε αυτό το tour είναι πολύ συγκεκριμένη και καλώς η κακώς δεν προσαρμόζεται σε ήδη υπάρχουσες σκηνές. Ουσιαστικά η σκηνή του Worldwired Tour αποτελείται από 5 τεράστιες γιγαντοοθόνες,  οι οποίες σχηματίζουν το logo της μπάντας (έτσι ακόμα και αυτός που βρίσκεται τέρμα πίσω μπορεί να βλέπει καθαρά την μουράκλα του James), ενώ πυροτεχνικά βρίσκονται στις κορυφές των γιγαντοοθονών. Η σκηνή του Terra Vibe δεν ξεκολλάει από την θέση της, ενώ αυτή των Metallica δεν χωράει. Σίγουρα το Managment αρνήθηκε να παίξει η μπάντα χωρίς την παραγωγή της , καθώς αυτό θα ήταν αντιεπαγγελματικό, και θα εξέθετε την ίδια την μπάντα. Όταν μιλάμε συγκρότημα τέτοιου βεληνεκούς , περιμένουμε ή όλα ή τίποτα.

metallica-worldwired

Μην έχοντας την επιλογή του χωραφιού, η εταιρεία θα σκέφτηκε το μεγάλο στάδιο της Αθήνας (και το μόνο που γίνονται ακόμα συναυλίες), το ΟΑΚΑ. Φυσικά το ενοίκιο είναι ακριβό και άμα βάλεις κάτω και την αμοιβή των ‘tallica, τα έσοδα βγαίνουν τσίμα -τσίμα. Άλλο ένα αγκάθι στην πραγματοποίηση τέτοιων events είναι ο φόρος θεαμάτων (23%). Σε άλλες χώρες ο φόρος αυτός είναι πολύ μικρότερος ή ακόμα και ανύπαρκτος. ‘Οσο να ναι, αυτός ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την συναυλιακή ξηρασία των τελευταίων ετών.

Βλέποντας τις τιμές σε άλλες χώρες, συνειδητοποιούμε ότι ο Έλληνας οπαδός θα έπρεπε να δώσει στην καλύτερη 50 και στην χειρότερη μέχρι και 120 ευρώ για να παρευρεθεί στο υποτιθέμενο live. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι που δεν περιμέναμε. Το καλό με τις συναυλίες σε στάδια, είναι ότι ο καθένας μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πολλές ζώνες, άρα και τιμές. Αυτός που θέλει να την βγάλει όσο πιο οικονομικά γίνεται θα κάτσει πίσω-πίσω. Αυτός που θέλει το full experience, θα πάει FOS και θα τα σκάσει γερά. Μην ξεχνάτε ότι για τους Big 4 το 2010, το εισιτήριο ήταν μόνο ένα και αυτό διαμορφωμένο στα 88 ευρώ (και ο κόσμος άπειρος). Από την στιγμή που θα ανακοινωνόταν το Live από τον Σεπτέμβρη, ο καθένας μας θα είχε 9-10 μήνες μπροστά του για να σχεδιάσει και να εξοικονομήσει χρήματα. Για αυτό το λόγο θεωρώ ότι το event θα ήταν βιώσιμο για τον διοργανωτή, αλλά για άλλη μια φορά φοβήθηκε το ρίσκο (έτσι κι αλλιώς η εποχή δεν είναι ιδανική για μεγάλα ρίσκα).

Πλέον είναι σίγουρο ότι οι Metallica δεν θα περάσουν από τα μέρη μας ούτε το 2019. Ίσως το καλοκαίρι του 2020 να κάνουν εμφανίσεις σε Festivals της Ευρώπης χωρίς την παραγωγή που έχουν τώρα , οπότε μάλλον η Αθήνα θα έχει την ευκαιρία της τότε… Για την  ώρα, όποιος μπορεί ας μαζέψει λεφτά και ας τους δει σε κάποια από τις μουσικά πολιτισμένες χώρες αυτής της Ηπείρου. Δώστε Πάολα και ΠΥΞ ΛΑΞ στον λαό. Ποιος ακούει αυτούς τους άπλυτους από το Bay Area?.. Μόνο ολόκληρη η υφήλιος.

 

Leave a comment