Η απαράδεκτη στάση των God Is An Astronaut απέναντι στους Head On

support-your-local-scene-d0012916815.png

To περασμένο Σάββατο, 6/10/18, οι αγαπημένοι post-rockers του ελληνικού κοινού God Is An Astronaut, έδωσαν το 6ο headline show τους επί Αθηναϊκού εδάφους. Αυτή η εμφάνιση όμως έμελλε να είναι και η πιο επεισοδιακή. To support της βραδιάς ήταν οι Αθηναίοι post-punkers, Head On. Όλα πηγαίναν καλά μέχρι το τέλος του 5ου κομματιού τους, όπου ο ηγέτης των GIAA, Torsten Kinsella τρέχει πάνω στην σκηνή, αρπάζει το μικρόφωνο από τον τραγουδιστή  σπρώχνοντάς τον, και στην συνέχεια πιάνοντας τον απ’τον λαιμό φωνάζει στο μικρόφωνο “You don’t fucking walk there” δείχνοντας το πίσω μέρος της σκηνής. Αμέσως ξεστόμισε ένα “the show is over”. Αποφεύγοντας για τα χειρότερα, οι Head On απλά σταματάνε το set τους και αποσύρονται στο backstage. Μετά από λίγο ο Kinsella ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή, αυτή την φορά με απολογητικό -προς το κοινό- τόνο, όπου ουσιαστικά κατηγόρησε ανοιχτά τους Head On για μια πιθανή καταστροφή του εξοπλισμού τους. Η μεγαλύτερη μερίδα του κοινού φάνηκε να χάρηκε με αυτή την “συγνώμη” (ο θεός να την κάνει), αλλά κάποιοι λίγοι γιούχαραν και τελικά αποχώρησαν από το μαγαζί ξενερωμένοι και απογοητευμένοι με την όλη φάση.

Όπως φάνηκε αργότερα, ο τραγουδιστής των Head On δεν έκανε την παραμικρή ζημιά στον εξοπλισμό , ούτε καν τράβηξε κάποιο καλώδιο από κάποια πεταλιέρα. Η όλη φασαρία έγινε γιατί ο τραγουδιστής της ελληνικής μπάντας χορεύοντας πέρασε πίσω από το drumset, στο σημείο όπου είχε στηθεί ο εξοπλισμός των Ιρλανδών. Όπως θα αναφέρει ο ίδιος αργότερα δεν υπήρξε ποτέ κάποια οριοθέτηση στον χώρο από την μπάντα ή από την παραγωγή, ενώ ο εξοπλισμός των GIAA παρέμεινε ανέγγιχτος. Η αδικαιολόγητη συμπεριφορά όμως των GIAA συνέχισε και την επόμενη μέρα με ανάρτηση στην επίσημη σελίδας τους,  παρουσιάζοντας τους Head On ως “some durnks”. Μετά όμως από κάποια αρνητικά σχόλια του κόσμου που αμφισβητούσαν τα λόγια του συγκροτήματος, το post εξαφανίστηκε.

Το μόνο “δίκαιο” που μπορώ να δώσω στον Kinsella, είναι ότι ο εξοπλισμός της μπάντας στοιχίζει πολλά, αποκτήθηκε  κομμάτι-κομμάτι χρόνια με τα χρόνια και είναι ένας και μοναδικός (οι GIAA δεν είναι Muse με εξοπλισμό μπαλαντερ για ότι τους χαλάει). Παρόλα αυτά, αυτό το μικρό δίκαιο που είχε, το έχασε την στιγμή που διέκοψε το set της suppport μπάντας με μια κανονική εισβολή πάνω στην σκηνή και με μια πράξη βίας απέναντι στον τραγουδιστή. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την πράξη τραμπουκισμού και όποιος διαφωνεί μάλλον έτσι λύνει και ο ίδιος τις διαφορές τους στην ζωή. Οι βιαιοπραγίες δεν χωράνε στην μουσική, πόσο μάλλον στην rock, σε ένα είδος που από τα γεννοφάσκια του είναι κατά της καταπίεσης και υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν όντως φρίκαρε τόσο πολύ οι Kinsella θα μπορούσε αρχικά να ελέγξει ο ίδιος αν είναι όλα οκ στον εξοπλισμό και έπειτα να στείλει κάποιον τεχνικό να σφυρίξει στο τραγουδιστή των Head On να μην ξαναπεράσει από πίσω. Άλλωστε έχουμε δει πολλάκις στα lives κάποιος τεχνικός να τρέχει για ένα λεπτό στην σκηνή και να ψιθυρίζει κάτι στο τραγουδιστή της μπάντας (τεχνικά θέματα, χρόνος κτλπ).

Η πράξη του Kinsella μόνο αηδία μπορεί να προκαλέσει. Το κακό είναι ότι ο ίδιος δεν έχει καταλάβει ότι αυτό το υποτιθέμενο σταριλίκι δεν θα του βγει σε καλό. Στην εποχή των social media τα νέα μαθαίνονται με γοργούς ρυθμούς και ήδη τα ρεζιλίκια του είναι γνωστά worldwide. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Η αδράνεια των περισσότερων που ήταν μπροστά στο περιστατικό, δείχνει γι άλλη μια φορά την αδιαφορία όχι μόνο προς στις support μπάντες, αλλά και προς τον συνάνθρωπό μας γενικότερα. Τα “ώχου μωρε, μη μπλέξω τώρα”, “δεν είναι δικιά μου δουλειά” , έχουν γίνει καραμέλα πια και αδιαφορούμε για τις πράξεις βίας , ακόμα και όταν συμβαίνουν μπροστά μας.

Όπως και να έχει το μήνυμα είναι εκεί έξω, και πολλοί εκτός Ελλάδας το έμαθαν και το διέδωσαν (κυρίως Βρετανοί).  Κατά τα άλλα, την επόμενη φορά που κατεβούν οι GIAA Ελλάδα, τους ευχόμαστε ούτε σε συνοικιακό μπαράκι.

 

Ολόκληρη η πλήρη ανακοίνωση των Head On:

Leave a comment